choroba hashimoto

Choroba hashimoto – 5 nawyków żywieniowych

   Choroba Hashimoto – 5 nawyków żywieniowych

 

Choroba Hashimoto jest rodzajem zapalenia tarczycy. Występuje, gdy układ odpornościowy atakuje tarczycę, mały gruczoł umiejscowiony u nasady szyi, pod jabłkiem Adama. Gruczoł tarczycy jest częścią układu hormonalnego, który syntetyzuje hormony, aby koordynować wiele funkcji ciała.

  Choroba Hashimoto jest również znana, jako przewlekłe chłoniakowe lub autoimmunologiczne zapalenie tarczycy. Zapalenie w chorobie Hashimoto często prowadzi do niewydolności tarczycy ( niedoczynność tarczycy). Choroba najczęściej występuje u kobiet w średnim wieku, ale występuje również u mężczyzn, kobiet w różnym wieku i u dzieci.

 

Choroba Hashimoto – objawy

choroba hashimoto

  Na początku można nie zauważyć objawów choroby Hashimoto lub można zauważyć zgrubienie na przedniej powierzchni krtani (wole). Z biegiem lat choroba Hashimoto powoli postępuje i powoduje przewlekłe uszkodzenia tarczycy, co prowadzi do zmniejszenia zawartości hormonów tarczycy we krwi. Objawy choroby Hashimoto sprowadzają się głównie do objawów niedoczynności tarczycy:

  • Zmęczenie i ospałość
  • Nadwrażliwość na zimno
  • Zaparcie
  • Blada, sucha skóra
  • Opuchnięta twarz
  • Chrapliwy głos
  • Przyrost masy ciała z nieznanych przyczyn
  • Bóle mięśni, ich nadwrażliwość i ograniczona ruchliwość, szczególnie w barku i biodrach
  • Ból i ograniczona ruchliwość stawów, obrzęk kolan lub małe stawy rąk i stóp
  • Słabość mięśni, szczególnie w kończynach dolnych
  • Nadmierne lub długotrwałe krwawienie miesiączkowe
  • Przygnębienie, depresja.

Choroba Hashimoto – 5 nawyków żywieniowych

choroba hashimoto

  1. Osoby z chorobą Hashimoto powinny stosować dietę bogatą w białko o obniżonej zawartości tłuszczu. Zaleca się spożywać więcej białka (w porównaniu ze zwykłą dietą) w postaci chudego mięsa, ryb i produktów mlecznych. Udział tłuszczów nasyconych w diecie powinien być ograniczony na rzecz umiarkowanej ilości tłuszczów roślinnych, które są dobrym źródłem witaminy E.
  2. W diecie pacjentów nie należy stosować produktów sojowych, ponieważ naruszają one wchłanianie leków stosowanych w leczeniu chorób tarczycy.
  3. Często wyklucza się również warzywa kapustne, takie jak brokuły, kalafior i jarmuż. A także ziemniaki, pomidory, paprykę.
  4. Istnieją przesłanki, że w niektórych przypadkach warto wykluczyć żywność bogatą w gluten. Ta sama sytuacja dotyczy mleka i produktów mlecznych.
  5. W diecie osób z chorobami autoimmunologicznymi, w tym chorobą Hashimoto, nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 odgrywają ważną rolę, ponieważ wzmacniają układ odpornościowy, zmniejszają stany zapalne i objawy choroby. Najlepsze źródło kwasów tłuszczowych omega-3 to: oleje (siemię lniane, słonecznik, oliwa), sezam, orzechy włoskie, orzechy laskowe, migdały.

  Najważniejsze w diecie osób z chorobą Hashimoto jest zrównoważone żywienie. Aby uniknąć zaostrzenia choroby, należy pilnować, aby liczba spożywanych kilokalorii dziennie nie przekracza 2000, ale powinna wynosić nie mniej niż 1200. Podczas choroby Hashimoto dochodzi do stałego odczuwania głodu, dlatego trzeba jeść w małych porcjach, ale często. Optymalna przerwa między posiłkami powinna wynosić 3 godziny. Wskazane jest również spożycie ostatniego posiłku o godzinie 18.00. Lepiej zapobiegać niż leczyć, więc warto stosować się do pewnych sprawdzonych kroków. Kliknij poniżej w przycisk i pobierz ZA DARMO poradnik “9 kroków do lepszego zdrowia” i ciesz się dobrym zdrowiem 🙂Odbieram poradnik>>>



Leave a reply